OK. Temat lamp w amerykańskich samochodach jest chyba wszystkim świetnie znany, generalnie chyba nie ma osoby która by chwaliła oryginalne lampy zza oceanu. Słabizna i tyle, pomijam to że, nie mają homologacji i są problemy na przeglądzie. Długie światła to już w ogóle katastrofa. Mijania też słabe, jak mijałem auta z naprzeciwka to praktycznie nie widziałem swojego pasa. Poradziłem sobie z tym, zamieniając przewody świateł długich z mijania, obniżyłem i nawet granica światło cienia była podobna do naszych

byłem zadowolony, widoczność poprawiła się znacząco ale nie miałem długich.
Zakupiłem więc na aukcji małe halogenki, ponoć dalekosiężne z homologacją ale po ich zapaleniu praktycznie było gorzej, totalny badziew, bardziej ozdoby niż lampki, w dodatku gasły mi mijania i świeciły tylko te słabe halogenki. Poradziłem sobie z tym montując dodatkowy przekaźnik podtrzymujący mijania w momencie włączenia długich, tylko że moje "mijania" totalnie tłumiły efekt zapalenie tych małych i przez to widoczność wcale się nie poprawiała. Zakupiłem o wiele większe i droższe, teraz już było widać efekt w oddali

znowu byłem zadowolony, miałem dobre mijania, dobre długie i zero problemu na przeglądzie.
Ostatnio niestety ludzie z naprzeciwka coraz częściej mi migają światłami i to nie przez policję tylko zapewne, że ich oślepiam. Jeszcze rok temu ani razu się nie zdarzyło, żebym kogoś oślepiał, a teraz to praktycznie za każdym razem wieczorem. Podejrzewam, że szyby z lamp trochę zmatowiały, trochę się porysowały i trochę się zabrudzają przez co światło ulega nadmiernemu rozproszeniu. Zatem robię ostanie podejście do tematu lamp przednich, kupiłem przednie nowe lampy, które posłużą za obudowę nowych, w których umieszczę lustro w gładkoszybowej technologii, ostatnio znalazłem kandydata, który tam wejdzie

fota poniżej, ma polską homologację, więc nawet upierdliwy gliniarz nie będzie miał za wiele do powiedzenia. Od czasu do czasu będę robił updejta jak mi idzie i będę się dzielił informacjami w tej dziedzinie, bo myślę że parę osób może to zainteresować. Szczerze mówiąc nie mam jeszcze wszystkich rozwiązań dla takiej hybrydowej lampy. Niektórzy wstawiają ksenony, te tanie ale już widzę, jak to daje ludziom z naprzeciwka po oczach, sami mnie tacy wkurzają, stąd moja zawziętość w tym temacie
Jeśli macie przeróbki lamp, to podzielcie się jak to u was wygląda, może pomoże mi to w moim rękodziele.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.