Dział poświęcony zagadnieniom technicznym w samochodach. Mechanika i elektryka mają swoje miejsce. Poruszamy tutaj tematy dotyczące ogólnych zagadnień dotyczących wszystkich samochodów bez podziału na marki.
Regulamin forum
Prosimy o rzeczową dyskusję. Posty nie wnoszące nic do tematu będą usuwane lub przenoszone. Wątki dotyczące konkretnej marki lub modelu także będą przenoszone do działów tematycznych. To jest forum OGÓLNO-TECHNICZNE.
Czesc, robił może ktoś regenracje tasmy poduszki w kierownicy? Szukam jakiegos kogos z polecenia, kogoś kto nie kręci nosem jak auto nie jest z grupy VAG...
Chodzi mojego Forda Crown Victoria.
Kontrolka airbag świeci i nie można jej wyciągnąć bo pika cały czas.
A nie ma na grupkach ktoś takiej z używki?
Nowe chyba są niedostępne na rockauto do tych naszych starych sprzętów, może z town cara będzie pasowała?
Bo w zasadzie to może mieć tylko trochę więcej ścieżek do sterowania tempomatem i tyle.
Przeglądałem. To co znalzałem jednak się różni od mojego tzw. Clockspringa poprostu pasują do nowszej kierownicy i też nie mało trzeba dać. Lokalny mechanik polecił mi firmę z Kaczorów. Wysłałem. Mają zrobić.
Z mojego doświadczenia wynika, że zazwyczaj lepiej jest zregenerowac część, wtedy wszystko pasuje. Kiedys jak padł mi alternator, to kupiłem mocniejszy 140A ale nie wiedziałem że będzie różnił się wtyczką i iloscią przewodów i znowu kombinowanie było. Czekam zatem na naprawę. Zalatwiaja wszystko przez paczkomaty więc mega wygodnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ok. Załatwili sprawę, w 3 dni paczka wróciła. Bardziej brak czasu miałem niż trwala naprawa. Wczoraj wszystko zmontowałem i jest sukces. Kontrolka nie świeci całą kasetę z taśmą przysłali zablokowaną w pozycji zero ale dzwoniłem tam żeby się upewnic. Także cieszę się nieamowicie że sam to ogranąłem, mimo że na prawdę krucho z czasem u mnie.
myślę, że normalnie służyło by to w nieskończoność ale przez to, że 7 lat temu była renowacja blacharska, to wszystko było rozbierane. Teraz już nie wiem, czy to ja tak poskładałem (źle) czy blacharze to tak założyli. Ale przyznaje, że nie miałem pojęcia o takim problemie przy demontażu kierownicy. Teraz już będę mega uwazał XD. Najciekawsze jest to, że usterka nie wystąpiła od razu, tylko po jakimś czasie... Od czasu do czasu zapalał się airbag i tak co raz częściej to występowało więc trudno było mi to powiązać z demontażem kierownicy.
Potem parę lat jeździłem zapalonym bagiem bo jakoś mnie to nie troszczyło, może przez rozmiary auta w stosunku do tego co mijałem na ulicach i w zasadzie diagności nigdy nie robili problemu. Ale w tym roku taki jeden wystraszony w żaden sposób nie dał się przekonać... nawet jak mu wspominałem, że na codzien jeżdżę normalnym maluchem i tam jest ok a w tym czołgu nie jest ok. Mechanik tłumaczył, mi że teraz tak się czepiają i mają się czepiać, w zamian podnieśli im wpływy za przeglądy.
No nic. Auto ma być sprawne, no to jest, nie ma co mędrkować i znajdować głupie usprawiedliwienia. Po prostu jak człowiek na nic nie ma czasu to potem odpuszcza ale teraz udało się wyjść na prostą XD.